Händelser

Projekt slutarbete avslutat

Redan på hösten presenterades ramarna för det slutarbete som fördjupningsåret skulle göra under vårterminen. Efter sportlovet då studerande var tillbaka i skolan efter praktikperioden började de på allvar med sina slutarbeten. I projektet ingår en praktisk del, muntilg del och skriftlig del. Till den praktiska delen hör en eller flera produkter. Muntliga delen består av en presenation av arbetet och den skriftliga delen består av text och bilder som beskriver arbetsprocessen.

Idag, 21.4 började vi morgonen med den muntilga presentationen och efter det åkte vi till Mariehamn och byggde en utställning. Slutarbetena visas i Ålandsbankens fönster fram till den 12.5.2017.

 

Finland 100 år 

Eftersom Finland fyller 100 år i år har vi ett speciellt projekt som heter just "Finland 100 år". Både Hantvekslinjen och Nya linjen deltar. Projektet inleds vecka 12 (22-23.3.2017) med en studieresa till Helsingfors. Där kommer man att besöka Riksdagen, Nationalmuseet, Ateneum och Design museet.

 

Hantverk i Tammerfors 

Den 17.11.2016 åker hantverkslinjen över till Åbo och tar sedan tåget till Tammerfors. Där övernattar vi och på fredagen den 18.11 vistas vi hela dagen på Europas största hantverksmässa, Suomen kädentaidot i Tammerfors.

 

Blod, Svett och Plåster 

Välkommen på utställning! Hantverkslinjen visar konst och hantverk på Finströms bibliotek i Godby. Utställningen pågår 11 - 31.3.2016. Biblioteket håller öppet måndag - torsdag kl. 12 - 20.

 

Syfestival

Fredagen den 23 oktober åkte hantverkslinjen till Stockholmsmässan, där vi gick på Syfestivalen. Vi bekantade oss med nya och gamla tekniker och material inom det textila området.

 

Konstrunda

Hantverkslinjen har fredagen den 11.9.2015 varit på en inspirerande konstrunda. Vi besökte biblioteket i Finström, Galleri Norra Dörren, Fäktargubben och Galleri Skarpans i Mariehamn. Vi fick se fotografier av Tomas Sandell och höra om känsloladdade och spännade projekt av fotograf Tiina Tahvannainen på Galleri Norra Dörren och konstnär Minna Öhberg på Fäktargubben. Vi avslutade med att beskåda Bo Lundwalls olika tekniker såsom giclée, litografi och akvareller på Galleri Skarpans. Det var en lyckad första konstrunda med många nya intryck.

 

Pilflätning

Nu har läsåret 2015-2016 kört igång. Vi började läsåret med ett studiebesök till Eckerö post- och tullhus där vi såg utställningen "Vassen susar". Resten av vecka 35 är det pilflätning med Steen Madsen på schemat.

 

Köpenhamn

Den 18 - 21 maj 2015 var hantverkslinjen i Köpenhamn. Där besökte vi bl.a Design museum och Louisiana. En sightseeing tur med båt från Nyhamn ingick också.

 

Krakow

Vårens studieresa med hantverkslinjen kommer att gå till Krakow i Polen. Det blir 22 - 25 april 2014. 

 

Studiebesök

Tisdagen den 4 februari åkte hantverkslinjen till Mariehamn på studiebesök. Vi började på Labelled fashion recycling, ett företag som jobbar kring temat återbruk. Där berättade Linda Karlsson för oss om företaget och om sin egen bakgrund. Efter det gick vi till SALT, som är ett hantverkshus med både butik och ateljéer. Vi fick höra om hur andelslaget fungerar, titta in i ateljléerna och prata med konsthantverkarna.

 

Jullov

Höstterminen avslutades med 2 dagars julhantverk i olika verkstäder mm. Skolan serverade traditionsenligt julbord med ett fyrtiotal gäster förutom alla studeranden och personal. Nu har vi jullov till den 7:de januari 2014. God Jul och Gott Nytt År!

 

Jul - tider

Under vecka 50 och 51 jobbar vi med skisser till vårens Art park projekt. Onsdag - fredag v. 51 är det jultema dagar. Folkhögskolans julfest är tisdag 17.12 kl. 19.00. Alla hjärtligt välkomna! Jullov: 21.12.2013 - 7.1.2014.

 

Vecka 43

Hela skolan har höstlov vecka 42. Måndag - torsdag vecka 43 (21 - 24 oktober) är det skärsvarvnings kurs med Åke Landstörm. Fredag 25 oktober åker hantverkslinjen till Stockholm, Älvsjö, på syfestival.  

 

Helsingfors och Fiskars burk

Hantverkslinjens årskurs 1 och 2 åker till Helsingfors den 10 september 2013. Där besöker vi bl.a. Arabia fabriken, Ateneum och Design museet. Den 12 september åker vi vidare till Fiskars bruk utanför Karis och sedan hem via Åbo.

 

Glasblåsning

Hantverkslinjen åker till Kosta glascenter, i Lessebo kommun (strax öster om Växjö) på glasblåsnings kurs 22 - 26 april 2013.

 

Studiebesök på fredag 8 februari

Fredagen den 8 februari besökte hantverkslinjen, årskurs 1, Ålands konstmuseum. Där blev vi guidade runt på de olika utställningarna. Just nu år det Nanna Sjöströms utställning "Under stor press" och "Supermarthona 100 år" som visas. Efter det besökte vi Labelled, där Linda Karlsson berättade för oss om textil recycling. Vi avslutade dagen på galleri Skarpans med utställningen "Årstider".

 

Textiltryck

 Just nu håller hantverkslinjen, årskurs 1, på med tygtryck. Vi har gjort egna stämplar, plast schabloner och belyst screenramar.

 

Studiebesök

Onsdag 23 januari gjorde hantverkslinjen ett studiebesök till Korpi & Gordon. Företaget drivs av ett par som arbetar främst met tygtryck. Det var intressant att se deras verkstad och få höra om hur de jobbar när de tar fram mönster för tygtryck med mera.

 

Praktik

Hantverkslinjens årskurs 2 är ute på arbetspraktik under vecka 3 - 6. De arbetar hos olika hantverkare inom det valda ämnesområdet trä eller textil.